Tervetuloa seuraan!

Translate

perjantai 31. toukokuuta 2013

Huuliharmonikkaa, sitä kaikki diggaa!

Huuliharmonikkaa, sitä kaikki diggaa!
Ari puhuu huuliharpusta osat 1-3 
"Arin huomioita huuliharppuilusta ja sen saloista"

www.ariwahlberg.com
www.youtube.com/arinpop kanavalla lisää videoita Arin ensimmäisistä blues huuliharppu rävellyksistä, mietteitä ja lentäviä lauseita! Tsekkaa!Heipparallaa!

Mun viimeisen parin viikon intensiivinen tutustuminen blues harppuiluun on saanut pisteen ja päätöksen näiden videoiden muodossa. Olen koukussa ja pahasti, heh, siis tohon hemmetin huuliharppuun. Se sai ehkä liikaakin huomiota,  muiden juttujen jääden hiukan paitsioon tänä aikana. Ja alkuahan tämä kaikki vasta on, treeni pitää olla kokoajan päällä, varsinkin puhallinsoittimissa.

Kun mä jostain innostun se on sitten semmosta totaalista meininkiä, haluan että koko maailma sen tietää, nyt kun se on mahdollistakin näissä välineissä, tätä voi verrata rakastumiseen! Sama fiilis! Siksi olen aika runsaastikkin asiaa toitotellut videoin ja valokuvin nettikanavilla! Ehkä se on ollut joillekin jo yliannostettu määrä, heh!

Videoille siis tallentui aina sitä mitä kulloinkin treenailin, että muistaisin itsekin myöhemmin mites ne jutut meni, ja kuten totean näissä tuoreissa "Ari puhuu palturia, eiku siis huulharpusta tarkoitan" videoissa, youtube on hyvä kanava tiedostojen säilömiseen, heh!

Nämä "APH" videot ovat puhepitoisia, kuten jo otsikkokin sen sanoo. Kerron sen mitä huuliharpusta on tarttunut tähän asti mieleen ja annan vinkkejä mistä tietoa saa lisää ym. jutustelua, monologia.

Laitan tähän vielä ne pari linkkiä huuliharpun soittajista joista puhun videoissakin kaikille kiinnostuneille!

Mulla saattaa olla hiukan puutteita niissä mun skaalojen selvityksissä, puhun siis duuriskaalasta videolla. Pentatoonisesta "blues skaalasta" en toisaalta mitään. Eli pentatoonisen 10 reikäisen harpun skaalat ovat duuri- ja blues skaala, joita päntätään eri kohdista ja eri asemista (positioista), jolloin on opittava "bendaus" ja "over blow" soitto tekniikka. Bendaus on niistä tosin se "tärkeämpi" tai siitä ainakin kannattaa aloittaa.

Bending (bendaus)
Videolla mä kävin läpi 1-4 reiät, tästä huulihappu kaaviosta selviää että 6. reikä on myös bendattavissa! Yläpuolella olevat sävelet 8-10 reikien kohdilla ovat niitä "over blow" nuotteja, en tiedä miksi niissäkin lukee bending, no joo bendaustahan se tietty on mutta, kaikissa opetusvideoissa puhutaan termillä "over blow" silloin kun puhalletaan "ylimääräiset" nuotit. Googlaamalla "blues harp" löytyy paljon aiheeseen liittyviä kaavioita, tämä kaavio on alkuvaiheessa ihan kelpo.
Videossa puhun "englantilaisesta hullusta harpistista" muistaakseni, tässä on hänen kanava ja skaala pläjäys, tsekkaa se niin oot viisaampi! En ole tutkinut onko hän Englannista tms. ja hullulla tarkoitan hyvässä mielessä kreisi, of course! (PS: Tämä kaveri mielestäni "ylipuhaltaa=overblow" muitakin reikiä kuin edellä olevassa kaaviossa on kuvattu, eli se on jo paljon edistyneempää soittoa ja eiköhän semmoinenkin kaavio löydy Googlesta!)
Sitten oli juttua "ruotsin håkanista", tässä hänen kanava, hän selittää asiat perinpohjin ja ymmärrettävästi!
Lopuksi Mr. Wilson video

Jeah, tämän skrivailun myötä on tällä erää tyydyttynyt mun huuliharppuilusta intoilu teille hyvät ystävät!  Mä jatkan harjoituksia.

Kiva että kävit sivulla, tervetuloa uudelleen!

-Ari-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti